probajte
Pravo čudo na tanjiru: Torta puna oraha, idealna za prazničnu trpezu svi će vam tražiti još jedno parče
Manastirka je sočna, bogatog ukusa, a i praktična za pripremu.
Ova torta je bogata kremastim filom, a idealna je za Svetog Nikolu, ali i sve druge prilike kada vam treba uskusna, a posna poslastica.
U vremenu kada se mnogi plaše da posne tortene mogu imati onu punoću običnih kolača, ovaj recept dokazuje suprotno. Manastirka je sočna, bogatog ukusa, a i praktična za pripremu.
Sastojci za kore:
- 300 g mlevenih oraha
- 200 g brašna
- 200 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml gazirane mineralne vode
- 100 ml ulja
Sastojci za fil:
- 500 ml sojinog ili bademovog mleka
- 5 kašika gustina
- 200 g šećera
- 100 g crne čokolade bez mleka
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g suvog grožđa ili seckanih urmi
Priprema:
Umutite mineralnu vodu, ulje i šećer, pa dodajte brašno, prašak za pecivo i orahe. Smesu dobro promešajte da bude ujednačena. Podelite je na tri dela i ispecite tri korice. Kore su tanke, mekane i upijaju fil savršeno, pa torta ostaje sočna čak i nakon nekoliko dana.
Zagrejte biljno mleko, dodajte gustin i šećer pa kuvajte dok se smesa ne zgusne. Dok je još vrela, umešajte crnu čokoladu bez mleka da se potpuno istopi. Dodajte orahe i suvo grožđe ili urme. Filpostaje gust, kremast i izrazito aromatičan.
Položite prvu koricu i premažite je toplim filom.
Stavite drugu koricu pa ponovite postupak.
Završite trećom koricom i premažite tortu ostatkom fila sa svih strana.
Bonus video:
(Espreso/Stil/prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




